Lilian Kallio: Ugudibuu

Tavallinen helteinen elokuun päivä 1970-luvun Tampereella muuttuu silmänräpäyksessä. Ihmiset katoavat kuin savuna ilmaan kesken arkisten toimien. Vain neljä nuorta naista ja yksi tyttö jäävät jäljelle. Onneksi nämä päähenkilöt tuntevat toisensa ja saavat tukea toisistaan omituisessa tilanteessa ja löytävän oman sisäisen selviytyjänsä. Johanna Sinisalon mukaan tällainen lähtökohta on erityisen kulunut. En ole tieteiskirjallisuuden tuntija, joten en osaa ottaa tähän kantaa, mutta mielenkiintoinen lähtökohta se on. Mitä sinä tekisit jos olisit ainoa tai melkein ainoa ihminen maailmassa?

Kallion kirjassa nuoret naiset tuntevat aluksi olonsa turvattomaksi ja pelastavia miehiä toivotaan saapuvaksi. Sellaisia ei kuitenkaan ole tarjolla ja on pärjättävä itse. Ja niin he myös tekevät. He oppivat pitämään itsensä kylläisinä ja lämpiminä, selviämään vuodenajoista ja vastoinkäymisistä ja jopa matkustelemaan resurssien perässä ympäri Eurooppaa autolla. Viiden naisen yhteiselo ei ole aina helppoa, tunteet ja ristiriidat ovat pinnassa. Ja miehenkaipuukin välillä vaivaa. Romaani tarjoilee yhteiskuntakritiikkiäkin, aika kilttiä sellaista, mutta kuitenkin. Ihmisen luontosuhde vaikuttaa ylimieliseltä eikä mikään ihmisen rakentama selviä kun luonto ottaa vallan. Ihan ajankohtaista jo silloin ja on edelleen.

“Aikoinaan pahoin saastuneet järvet vaikuttivat jo melko puhtailta. Iidesjärvikin lakkasi löyhkäämästä. Se muuttui kaiketi jälleen Suomen kalaisimmaksi järveksi, ja lintukanta oli samaa luokkaa. Nyt ei moottoritiekään enää uhannut järven rauhaa.” s.145.

Kirjan heikki kohta on sen loppu. Paljastamatta sen enempää, toivon, että kirja olisi loppunut lukuun 24 ja loput kappaleet olisivat jääneet kirjoittamatta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s