40. Tulevaisuuteen sijoittuva kirja

Philip K. Dickin tieteisromaani Haudasta kohtuun sijoittui tulevaisuuteen (1990-luvulle) julkaisuajankohtanaan vuonna 1967, joten ehkä teos sallitaan tähän lukuhaasteen kohtaan. Aiemmin en ole kyseistä kirjailijaa lukenut, mutta kyseessähän on yksi legendaarisimmista tieteiskirjailijoista ikinä, joten odotukset olivat korkealla. Valitettavasti Haudasta kohtuun ei niitä odotuksia lunastanut. Kirjan lähtökohta on kyllä erittäin mielenkiintoinen. Eletään maailmassa, jossa aika kulkee jostain syystä taaksepäin. Ihmiset heräävät kuolleista ja joutuvat elämään elämänsä uudelleen vanhuudesta nuoruuteen aina kohtuun ja hedelmöittymishetkeen saakka. Henkiin heränneitä vainajia etsivät ja kaivavat esiin ns. vitaariot, jotka huolehtivat näistä vanhasyntyneistä kunnes joku muu lunastaa heidät itselleen. Eräs vitaarion omistaja, Sebastian Hermes, löytää kirkkomaalta vuonna 1971 kuolleen uskonnollisen johtajan nimeltä Peak, jonka kaivaa ylös. Valitettavasti monien intressissä on saada Peak käsiinsä. Yksi niistä on Kansojen ajankohtaiskirjasto, jonka tehtävänä on mm. hävittää kaikki dokumentit, jotka on kirjoitettu tulevaisuudessa.

Suoraan sanottuna jaksoin keskittyä tarinaan noin puoliväliin saakka. Sen jälkeen tulleet toiminta- ja taistelukohtaukset eivät jaksaneet kiinnostaa, joten skippailin välillä tekstiä. Tulin varmaan ohittaneeksi jotain oleellista, koska viimeisen luvun luin huolella enkä ymmärtänyt… oikeastaan mitään.

Luulen, että annan Dickille toisen mahdollisuuden jossain vaiheessa ja yritän lukea jonkun toisen romaanin. Mielenkiintoista on, ettei hänen kirjojaan suomennettu vasta kuin 1990-luvulla. Ainakin Haudasta kohtuun sisältää viittauksia 60-luvun rotupoliitiikkaan ja mm. Wattsin mellakoihin. Tämä yhteiskunnallinen kommentointi ei iske enää yhtä hyvin kuin se olisi iskenyt aikoinaan 60-lukulaiselle lukijalle.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s