13. Kirja, joka on voittanut merkittävän kirjallisuuspalkinnon

Kirjan vuoden haasteessa seuraavana vuorossa on islantilaisen Fríða Á. Sigurðardóttirin Kun yö kuluu -romaani, joka voitti vuonna 1992 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Se on tarina keski-ikäisestä Nínasta, joka odottaa sairaalahuoneessa vanhan äitinsä kuolemaa. Pienessä huoneessa Nína muistelee ja uneksii omasta elämästään, äidistään, esiäideistään, sisaruksistaan. Nína käy läpi oman sukunsa naisten elämiä ja kohtaloita Islannin karulla ja köyhällä maaseudulla sekä kasvavassa kaupungissa. Samalla hän tekee surutyötä ja oman elämänsä välitilinpäätöstä. Nínan ja hänen äitinsä sekä sisarusten välit ovat ongelmaiset, mutta kommunikointi, asioiden selvittäminen, on vaikeaa. Elämänkulku ja omat valinnat piinaavat kaikkia, paitsi ei enää äiti Þórdísia, joka makaa tiedottomana sairaalasängyssä.

Kirjailijan kieli on kovin runollista ja paikoittain on vaikea hahmottaa, onko tarinoissa kyse Nínan muistoista, kuvitelmista vai jopa hallusinaatioista. Lisäksi henkilöhahmoja mainitaan aika lailla, onneksi kirjan lopussa on sukupuu, joka selventää sukulaisuussuhteita. Kyseessä ei ole niinkään selkeä ja suoraviivainen tarina vaan Nínan tajunnanvirtaa. Se käsittelee suuria aiheita, kuolemaa, elämää, valintoja, naisen asemaa. Ei mikään kevyt luettava, mutta äärimmäisen kaunis ja antoisa.

kyk

“Seisoin ovella ja katselin häntä. En tuntenut häntä. En tuntenut Martaakaan. En kumpaakaan. En myöskään vuoteessa makaavaa naista, jota he kaikki katselivat. Seisoivat yhdessä vuoteen ääressä koskettamatta toisiaan. Heidän välillään jotakin voimakasta, näkymätöntä, käsin kosketeltavaa. nína ulkopuolella. Seisoi ovella, Katseli heitä. Vieraana. Katsojana. Yksin – ” (s. 98)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s