Elsa Soini: Sisko ja kultainen pikari

Elsa Soinin romaani Sisko ja kultainen pikari vuodelta 1928 on nostalginen aikamatka suomalaisen yläluokan elämään ja kesänviettoon 20-luvun Karjalan Kannaksella. Tarina on sinänsä yksinkertainen, nuori ja viaton perhetyttö Sisko rakastuu (tai luulee rakastuvansa) kokeneempaan maailmanmieheen, toimittaja Sorriin. Mies luonnollisesti ei heti tajua olevansa näin hellien tunteiden kohteena. Pakkaa sekoittaa perheen kesäpaikan venäläinen juoksupoika Vanja. Mutta kumman Sisko valitsee vai valitseeko kumpaakaan? Myös Siskon perheellä on sanansa sanottavana aiheesta…

Elsa Soini oli tuottelias kirjailija ja käsikirjoittaja, joka muun muassa kirjoitti Suomisen perhe -elokuvakäsikirjoituksia Seere Salmisen kanssa. Käsittääkseni Elsa Soinia pidettiin omana aikanaan selkeästi enemmän viihdekirjailijana kuin vakavasti otettavana taiteilijana. Kuitenkin Sisko ja kultainen pikari sekä aiemmin lukemani Jumalten ja ihmisten suosikit käsittelevät hyvin perustavanlaatuisia asioita kuten naisten asemaa, parisuhdetta ja luokkaeroja. Ei tosin yhtä vakavilla äänenpainoilla kuin esim. Soinin aikalainen Iris Uurto. Kenties viihteellisyydeksi riittää kun kirja kertoo nuorista naisista ja heidän sielunelämästään. Hauskaa on, että Soini itse viittaa tähän problematiikkaan Sisko ja kultainen pikari-teoksessa, kun toimittaja Sorrilta kysytään miksei hän ryhtynyt kirjalliselle uralle ja kirjoittanut hauskaa romaania: “Hauskaa romaania! ja kirjailijaksi! Ei taide ole hauskaa, herran pieksut, eihän taide saa olla hauskaa täällä Suomessa.”

Soini on nykyään unohdettu kirjailija, hänen kirjoistaan ei ole otettu uusia painoksia eikä niitä käsitellä kirjallisuusmedioissa. Toki Soinin kieli ja vanhakantaiset sanat tuntuvat nykylukijasta ehkä vanhentuneelta, mutta samalla myös mielenkiintoisilta. Soini tarjoaa ikkunan maailmaan, jota ei enää ole. Karjala on mennyttä ja niin myös iloinen 20-luku.

Advertisements

One thought on “Elsa Soini: Sisko ja kultainen pikari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s