Marja-Liisa Vartio: Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö

Marja-Liisa Vartio on yksi parhaimmista, sen huomasin luettuani ensimmäisen Vartioni muutamia vuosia sitten. Sen jälkeen olen jopa vältellyt kirjailijan teoksia, koska hyvää pitää säännöstellä. Ja koska enempää ei ole luvassa, kirjailijahan kuoli jo vuonna 1966 vain 41-vuotiaana. Tällä kertaa luin Vartion romaanin Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö vuodelta 1958. Kyseessähän on se tavallistakin tavallisempi tarina. Nuori maalaistyttö ihastuu vanhempaan naimisissa olevaan mieheen, joka on paikkakunnalla väliaikaisesti tietyömaalla töissä. Pari tapailee salaa ja jonkin ajan kuluttua tyttö huomaa olevansa raskaana. Vartio kuvaa uskottavasti nuoren tytön haparoivaa seksuaalisuutta ja hämmennystä fyysisestä kanssakäymisestä.

“Hän ei halunnut eikä olisi kehdannut katsoa sillä hetkellä. Eikä hän halunnut nähdä omaa ruumistaan, sillä hän pelkäsi nähdä: näkeminen tekisi peruuttamattomaksi sen, mikä nyt tapahtui.”

Raskauden alkuvaihe ja sen epämiellyttävyys, jopa ällöttävyys, piirtyy myös lukijan silmille. Ja ajan hengessä miehen ja naisen epätasa-arvo korostuu. 19-kesäinen tyttö joutuu ruumiissaan ja mielessään kantamaan kahden ihmisen tekojen seuraukset. Mies nitkuttelee pois satimesta niin halutessaan.

“Hän ei saattanut käsittää, miten mies, miehet, kaikki miehet, miten vähällä ne pääsevät. Että lähtevät vain kävelemään, eikä niihin jää mitään näkyvää siitä, mitä ne yhdessä naisen kanssa tekevät.”

Vartio ei ole kielellä kikkailija, hän kertoo tarinan toteavasti, jopa etäännyttävästi. Vartion tyyli toimii, tarina on uskottava ja henkilöhahmot luontevia. Tarinan päähenkilö Leena ei ole uhri, vaan epätäydellinen ihminen ja toimija, joka lopulta ottaa ohjat omiin käsiinsä. Ilahduttava lukukokemus ankeasta aiheesta huolimatta. Lisää tällaista!

Kansikuva: Kirjasampo.fi

Kansikuva: Kirjasampo.fi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s