Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi

Tartuin Ursula Le Guinin klassikkoteokseen Pimeyden vasen käsi suurin odotuksin. Olisin niin kovin halunnut pitää tästä kirjasta. Jouduin pettymään, taas kerran. En muistaakseni ole lukenut kirjailijan muita teoksia ja tämä kyseinen tieteisromaani vaikutti kaikista mielenkiintoisimmalta. Sitä tituleerattiin maailman ensimmäiseksi feministiseksi tieteisromaaniksi ja onpahan romaani palkintojakin kerännyt. Valitettavasti en juurikaan teoksesta mitään feministisiä sävyjä löytänyt. Lähtökohta ja ideahan tarinassa kyllä on oikein mainio, mutta toteutus on, sanoisinko, puiseva.

Tarinassahan Genly Ai niminen mies saapuu Ekumeenin (maailmojen yhteisö) lähettiläänä Talvi-planeetalle neuvotellaakseen asukkaiden kanssa näiden liittymisestä Ekumeeniin. Valitettavasti Genly Ai joutuu paikallisten valtionpäämiehien pelinappulaksi ja päätyy vankileirille, josta pakenee ainoan ystävänsä, Estravenin kanssa läpi suunnattoman laajan tulivuorien reunustaman jäätikön. Genly Aita hämmentää kovin Talven asukkaiden sukupuolettomuus. He eivät ole niin miehiä kuin naisiakaan. Ainoastaan ns. kemmer-tilassa (vrt. kiima) he muuntuvat tarpeen mukaan miehiksi tai naisiksi. Joten periaatteessa jokainen Talvi-planeetan asukas voi olla sekä isä että äiti. Genly Ailla on totuttelemista näihin androgyyneihin olentoihin, mutta loppujen lopuksi hän hyväksyy, että asukkaat ovat yksinkertaisesti ihmisiä ja heitä ei ole tarpeenkaan luokitella sukupuolen perusteella.

Niin kuin sanottua, idea on mielenkiintoinen ja hedelmällinen, toteutus sen sijaan on tylsä. Kirjan alkuosa valtapeleineen ja juonitteluineen sekä Talvi-planeetan ihmisten ominaisuuksien selittämisineen on puuduttava. Erikoiset termit ja nimet, joita käytetään tekstissä paljon, ovat enemmänkin häiriöksi kuin mielenkiinnon herättäjiksi. Jälkipuoliskon pakomatkan kuvaus jäätiköllä on mielenkiintoinen selviytymistarinana, ei niinkään tämän sinänsä kiintoisan sukupuoli/sukupuolettomuus-teeman kannalta. En nyt ihan ymmärrä mistä syystä tämä teos on noussut klassikon asemaan, ei mielestäni yhtään niin kuumaa kamaa kuin odotin, lähinnä vain kädenlämpöistä. Valitettavasti.

Kansikuva: Risingshadow.net

Kansikuva: Risingshadow.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s